Masa : 2:30 hingga 4:30 petang
Lokasi : Ladang kambing Tuan Haji Abdul Halim, Kampung Pelet, Penanti, Pulau Pinang.
Disertakan gambar-gambar dan keterangan yang berkaitan.
Si telinga panjang tu - Jamnapari, yang warna putih tu - Jawa Putih. Mengikut seorang kawan peserta kursus, orang Terengganu sangat suka kambing Jawa Putih ini untuk dibuat kenduri..Tidak tahu pula kenapa ya?
Cantik-cantik kan kambing Tuan Haji ni..Kamu juga boleh membeli baka dari Tuan haji..Harga antara RM1500 ke Rm2500 tengok jenis. Ada seorang abang, juga peserta kursus menawarkan kambing baka jantan berusia 2 tahun jenis Boer kepada saya denga harga RM1300 - 'special price' katanya.
'Baby' yang mesra.
Antara tangki air yang diletakkan di atas kandang. Tuan Haji menggunakan air 'boring' - sumber air bawah tanah untuk kegunaan ladangnya.
Lagi, di antara kambing yang kakak beli.
Jarak lantai- 1/2 ke 1 inci.
Laluan pekerja untuk meletakkan makanan ke dalam palong - berpagar.
Palong makanan - kosong? Bukan time makan.
Wah! nampak ganas Boer ni.
Rambut panjang - kena trim sikit. Nanti takut naik kutu.
Saja hendak tunjuk gigi..he he. Gigi kambing pun putih.
Jangan lupa buat kad pengenalan - tag kat telinga.
Banyak bilik dan jenis, hotel tiga bintang ni.
Seorang pekerja Bangla sedang memproses makanan kambing. Tuan Haji menggunakan tiga orang pekerja Bangla untuk menguruskan ladangnya.
No comments:
Post a Comment