Monday, July 7, 2008

Kursus Pertanian di MARDI tahun 2008




Kategori AGRICULTURE TECHNOLOGY
No.
Title
Venue
Fees/person (RM)
Date

1
Penternakan Kambing Boer
Serdang
975
3-6 Mac 2008
2
Pembiakan Tanaman Pisang Secara Kultur Tisu
Serdang
1,560
10-14 Mac 2008

3
Pengeluaran Tanaman Hiasan Untuk Landskap
Serdang
780
18-20 Mac 2008

4
Teknologi Asas Dalam Industri Hortikultur
Serdang
1,430
12-16 Mei 2008

5
Pengeluaran Padi Berhasil Tinggi
Tg. Karang
910
9-12 Jun 2008

6
Pembiakan Tanaman Orkid Secara Kultur Tisu
Serdang
1,560
23-27 Jun 2008

7
Pengeluaran Dan Pengendalian Lepas Tuai Nanas
Serdang
910
24-26 Jun 2008

8
Pengurusan Lembu Pedaging Secara Fidlot
Kluang
975
30 Jun – 3 Jul 2008

9
Pengeluaran Dan Pengendalian Lepas Tuai Sayur-sayuran
Serdang
1,040
30 Jun – 3 Jul 2008

10
Crest Ferto : Sistem Bantu Buat Keputusan Pengurusan Tanaman Padi
Alor Setar
1,430
27-31 Jul 2008

11
Pengeluaran Dan Pengendalian Lepas Tuai Buah-buahan Terpilih
(Pitaya, Betik, Belimbing, Mangga & Nanas)
Serdang
1,060
11-14 Ogos 2008

12
Sistem Pertanian Organik
Serdang
850
14-16 Okt 2008

13
Pemprosesan Jerami Padi Dan Bahan Berserat Tinggi Untuk Makanan Ternakan
Serdang
910
20-23 Okt 2008

14
Pengeluaran Dan Pengendalian Lepas Tuai Tanaman Herba Terpilih
Serdang
910
28-30 Okt 2008

15
Pemeliharaan Serangga Secara Besar-besaran (Untuk Kawalan Biologi Dan Sumber Protein)
Serdang
1,300
3-7 Nov 2008

16
Pengurusan Bahan Tanaman Dan Biji Benih Tanaman Terpilih
Serdang
1,430
4-6 Nov 2008

17
Pengurusan Perosak Bersepadu di Bawah Sistem Pengeluaran Padi Berlestari
Serdang
910
10-13 Nov 2008

18
Sistem Pengairan Mikro Dan Pemercik (Springkler)
Serdang
850
18-20 Nov 2008

19
Kursus Pengurusan Perniagaan Strategik Bagi EKS Produk Pertanian dan Industri Asas Tani
Serdang
1,430
24-27 Nov 2008

Kategori FOOD TECHNOLOGY

20
Pemprosesan Surimi Dan Hasilan Surimi (Bebola Ikan, Kek Ikan, Yong Tau Fu Dan Sos Yong Tau Fu)
K.Terengganu
880
22-24 April 2008

21
Pemprosesan Kordial, Jus Dan Minuman Terus Buah-buahan
Serdang
780
28-30 April 2008

22
Pemprosesan Kordial Buah-buahan (Nanas&Asam Jawa) dan Kordial Berperisa (Anggur, Oren & Nanas)
Kota Kinabalu
975
13-15 Mei 2008

23
Pemprosesan Snek Ikan (Keropok Lekor, Keropok Segera & Sata)
K.Terengganu
845
19-22 Mei 2008

24
Pemprosesan Produk Daging (Bakon, Dendeng, Nuget, Burger, Pepperoni, Kebab, Sosej & Bebola)
Kota Kinabalu
975
2-5 Jun 2008

25
Pemprosesan Hasilan Buah-buahan Bermusim (Durian, Rambutan, Pitaya, Manggis & Dokong : Kordial, Minuman, Jem, Serikaya Dan Jeruk)
Johor Bahru
1,090
14-17 Julai 2008

26
Pemprosesan Tepung Pracampuran Untuk Kuih (Apam Kukus, Kuih Bingka & Dodol & Kuih Ros) Serdang
845
22-24 Julai 2008

27
Pemprosesan Filet Ikan, Filet Ikan Sejukbeku Dan Kutlet Ikan Berserdak Roti
K.Terengganu
845
29-31 Julai 2008

28
Pemprosesan Hasilan Sos, Mi kering, Cili Boh Dan Bawang Goreng
Kuching
780
5-7 Ogos 2008

29
Pemprosesan Surimi Dan Hasilan Surimi Berserdak Roti (Jejari Ikan, Nuget & Burger Ikan)
Kota Kinabalu
910
5-7 Ogos 2008

30
Pemprosesan Hasilan Makanan Sejuk Beku (Piza, Karipaf & Kasturi)
Kuching
925
26-28 Ogos 2008

31
Pemprosesan Hasilan Herba (Halia, Rosel : Jus, Jeli & Gegulung)
Serdang
780
14-16 Okt 2008

Kategori FOOD SAFETY & QUALITY
32
Amalan Perkilangan Yang Baik (GMP) Untuk Industri Pemprosesan Makanan
Serdang
950
11-14 Feb 2008

33
Prerequisite To HACCP Implementation
Serdang
1,560
17-20 Mac 2008

34
Good Hygiene Practices (GHP) Dalam Industri Pemprosesan Makanan
Serdang
950
31 Mac-3 Apr 2008

35
Pembungkusan Dan Pelabelan Makanan
Serdang
845
7-10 April 2008

36
Pra-Syarat Kepada Implementasi HACCP
Serdang
1,300
14-17 April 2008

37
Ke Arah Penghasilan Makanan Halal
Serdang
845
27-29 Mei 2008

38
HACCP And Its Implementation
Serdang
1,950
16-20 Jun 2008

39
Kebersihan Dan Sanitasi Untuk Industri Makanan
Serdang
910
8-10 Julai 2008

40
HACCP – Verification And Auditing
Serdang
1,950
20-24 Okt 2008

No comments: